Goed eten voor steden

Het favoriete recept van collega Femke: energieke granolarepen

September 19, 2023
No items found.

Geloof het of niet, maar september loopt ondertussen alweer bijna op z'n einde en dat betekent ook meteen dat het nieuwe schooljaar weer volop op gang is. Na twee lange vakantiemaanden is het misschien opnieuw wat zoeken om het juiste ritme te vinden, brooddozen klaar te maken en boekentassen klaar te zetten. Om hectische ochtenden te vermijden, grijpt collega Femke Van Vaerenbergh naar de energieke granolarepen van Bakken met Barbara. Heel eenvoudig op voorhand klaar te maken, boordevol vitaminen en heerlijk vullend - ideaal als tussendoortje voor op school!

Ingrediënten

  • 200 g havervlokken
  • 200 g pitten, zaden en noten (maak je eigen mix of gebruik die van 'Bakken met Barbara': 50 g pompoenpitten, 50 g zonnebloempitten, 50 g lijnzaad, 50 g amandelen)
  • 120 g pindakaas of andere notenboter
  • 200 g honing
  • 80 g kokosvet of plantaardige, neutrale olie
  • 1 snuif zout
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl kardemom
  • 1 snuif nootmuskaat
  • 150 g gedroogde veenbessen of ander gedroogd fruit
  • 1 eiwit

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rooster de noten, pitten en zaden (behalve het lijnzaad – dat wordt een tikje bitter als je het roostert) in de oven tot ze lichtbruin kleuren en beginnen te geuren. Laat even afkoelen. Doe de havervlokken, noten, pitten en zaden in een keukenrobot tot je fijne stukjes krijgt. In de mixer breekt alles een beetje anders, maar lijnzaad is een goede maatstaf voor de gewenste grootte.
  2. Hak de veenbessen met een groot mes grof (in de keukenrobot hebben ze de neiging om aan elkaar te kleven).
  3. Verwarm in een klein pannetje de pindakaas, de honing en het kokosvet. Roer goed tot je een lopend mengsel krijgt. Voeg er de kruiden aan toe.
  4. Meng de gehakte noten, pitten, zaden en havervlokken met de gehakte veenbessen en het pindakaasmengsel. Meng goed. Voeg hier het losgeklopt eiwit aan toe. Meng tot het volledig is opgenomen.
  5. Bekleed een lage bakvorm van 26 cm op 20 cm met bakpapier. Doe het mengsel in de bakvorm en duw alles zo hard mogelijk aan. Strijk de bovenkant glad met een spatel of een lepel. Bak tot de bovenkant goudbruin is. (ca. 25 minuten)
  6. Haal uit de oven, snij de zijkanten los indien nodig en til de koek met het bakpapier uit de bakvorm. Laat afkoelen op een rooster. Snij de repen pas als de koek helemaal is afgekoeld, zo verminder je de kans op brokken. In een luchtdichte doos blijven ze minstens een week goed. In de koelkast kun je ze nog langer bewaren, en zelfs de diepvriezer is een optie.

Tips

  • Als je een plantaardige versie wilt maken, kan je het eiwit vervangen door 4 el water. Voeg die toe aan de havermout, noten, pitten en zaden op het moment dat je ze hakt in de keukenrobot.
  • Zoek je naar een reep die nog steviger is? Voeg dan 50 gram bloem toe aan het mengsel, voor een nog robuuster eindresultaat.

In gesprek met Femke

Waarom heb je dit recept gekozen?

Deze granolarepen zijn niet alleen lekker en voedzaam, ze zijn ook gewoon superhandig als ik snel nog iets wil meenemen. Het kan als tussendoortje om te overbruggen tot de middag, maar ook als ontbijt op de trein, samen met een stuk fruit bijvoorbeeld, is het ideaal. Want we kennen het allemaal: de hectische ochtenden waarbij je op tijd op je werk of op school moet geraken – dan is het niet altijd evident om toch nog iets lekkers én voedzaams te eten. Daarom dus: deze granolarepen ‘to the rescue’!

En dit receptje is echt top! Aangezien ik als projectmedewerker van ons Goed eten op school-programma veel in scholen kom, kan ik het ook echt aanraden om deze repen samen met je leerlingen te maken. Een echte energieboost om door te gaan tot de volgende pauze!

Waarom werk je bij Rikolto?

Omdat wat we doen, zó ontzettend belangrijk is. Voeding staat centraal in iedereen hun leven. Natuurlijk hebben we het nodig om te leven, maar het werkt ook echt verbindend. Dat merk ik enorm in ons werk met de scholen. Elke stap die we zetten naar goed eten op school voor iedereen, hoe klein dat stapje ook is, geeft me zoveel energie. Ik hoop dat we hier nog lang aan kunnen verder bouwen.

Dilemma: nooit meer chocolade of nooit meer kaas?

Van een dilemma gesproken! Chocolade kan ik maar moeilijk weerstaan en daar word ik ook echt blij van. Maar een leven zonder kaas? Daar zou ik écht ongelukkig van worden. Er zijn gewoon zoveel mogelijkheden: op je boterham, in een slaatje, bij het avondeten … Dus als ik moet kiezen, dan nooit meer chocolade.

Kook je ook in de toekomst graag mee met onze collega’s? Schrijf je dan snel in op onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een nieuw recept in je mailbox.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws