Goed eten voor steden

Wat is jouw voornemen in de supermarkt?

December 12, 2023
Hannelore Tyskens
Expert draagvlak Goed eten in de supermarkt

Een nieuw jaar betekent nieuwe voornemens. En betere eetgewoontes staat volgens Forbes ook dit jaar in de top vijf voornemens. Wat is jouw voornemen voor goed eten? Wil je in 2024 wat gezonder gaan eten? Wat minder suiker en wat minder vet? Wil je misschien wat vaker een plantaardig gerecht op het menu zetten? Misschien wil je wat meer bio kopen of wat meer lokaal? Of wil je wat meer oog hebben voor fairtrade?

Natuurlijk zijn voornemens makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je om de oren wordt geslagen met ongezonde snacks en niet-duurzame producten. Daarom vragen we aan de supermarkt om jou een handje te helpen. Laat ons weten wat jouw voornemen is en hoe de supermarkt het jou hierbij makkelijker kan maken.

Waarom deze vraag?

Een kind onderzoekt een winkelkarretje.

Rikolto wil dat burgers mee bouwen aan een beter, duurzamer voedselsysteem. Wij willen dat burgers mee aan tafel schuiven en in gesprek gaan met supermarkten, overheden, boeren, het middenveld en andere belangrijke actoren. Wij geloven dat burgers gehoord moeten worden en mee moeten sleutelen aan het voedselsysteem van morgen.

Daarom willen we ook weten wat jullie belangrijk vinden, wat jullie drijft, waar jullie obstakels zien en waar opportuniteiten. Hiervoor gaan we vaak met jullie in gesprek, meestal in levenden lijve via workshops en ontmoetingsavonden, maar ook online. Deze vraag vormt daarbij een klein, maar belangrijk puzzelstukje.

Meer info over ons werk met burgers lees je hier.

Waarom supermarkten?

We kopen in België 85% van ons eten in de supermarkt. Supermarkten zijn dus een bijzonder belangrijke voedselomgeving in België. Bovendien hebben in België slechts vijf supermarktketens samen een marktaandeel van meer dan 80%. In de rest van West-Europa zie je vergelijkbare cijfers. Dat kleine groepje supermarkten kunnen dus een grote invloed hebben op wat en hoe we eten.

Meer zelfs: die invloed gebruiken ze ook: via hun beleid, hun assortiment, promoties en winkelomgeving beïnvloeden ze in grote mate wat en hoeveel jij koopt. Die invloed kunnen ze ook inzetten om ons te helpen gezonder, eerlijker en milieuvriendelijker te eten. En dat is belangrijk. Want wat en hoe we eten, heeft een grote invloed op onze gezondheid, op ons klimaat en milieu, en op mensenrechten en eerlijke praktijken in de voedselketens.

Daarom beogen we verandering in supermarkten. Daar liggen de hefbomen om ons voedselsysteem ten goede te veranderen.

Meer info over ons werk rondsupermarkten lees je hier.

Week voor Goed Eten

Nog een leuk voornemen voor 2024: doe mee met onze Week voor Goed Eten! Steun ons of één van de acties van onze vele vrijwilligers, zet een voedselheld in de kijker en maak mee lawaai voor het recht op goed eten.

Blijf op de hoogte van Rikolto's werk via één van onze nieuwsbrieven.

De Rhetoric discussie-widget is beschikbaar op Rikolto dankzij financiële steun van EIT Food.

No items found.
No items found.

Volg onze nieuwsbrief en ontvang elke maand een gratis recept voor goed eten.

Schrijf je in

Onze laatste artikels

Meer nieuws